NÁVRAT
listopad 2017
Nejdříve opět citace:

-EET a několik poznatků kontrolora v provozovnách:
V hospodě se třemi zaměstnanci "na place" se mi podařilo doložit krácení příjmů o 150 tisíc korun za 6 kalendářních dnů.
V další hospodě, opět s třemi číšníky, byla za jeden den dle EET vykázána tržba jen 15 tisíc korun, skutečnost ale byla 40 tisíc korun, došlo tedy zkrácení o 25 tisíc korun.
Větší restaurace, s pěti obsluhujícími, zkrátila za 3 měsíce tržby o zhruba 1,5 milionu korun.
V menší hospůdce byla během oběda vykázána tržba 5500 Kč a mně se podařilo prokázat skutečnou tržbu přes 12 tisíc korun.
V dalším podobném podniku jsem zjistil, že současné měsíční tržby činí kolem 200 tisíc korun, což značí roční obrat 2,5 milionu. Ta hospoda takto funguje už 7 let, přitom ale není dodnes plátcem DPH, tedy 7 let vykazovala roční tržby nižší než 1 milion korun.
V jiné nejmenované provozovně se mi podařilo prokázat roční obrat kolem 6 milionů korun, přitom vykazovala pouze 2 miliony.
Jeden malý vesnický motorest vykazoval několik let roční obrat kolem 800 tisíc korun - tedy opět pod jeden milion, aby nebyl plátcem DPH. Ovšem po zavedení EET činí jeho měsíční obrat v průměru 130 tisíc korun měsíčně, což ročně dělá 1,5 milionu.
V jedné prodejně se nám podařilo prokázat zkrácení tržeb za 45 dnů o 1,5 milionu korun. V den naší návštěvy byla skrze systém EET zaevidována tržba 15 tisíc korun, skutečná byla ale 95 tisíc.
Podařilo se nám také prokázat, že jeden kemp vůbec nepřiznával příjmy za ubytování a ani neměl EET-pokladnu.
Kapitola sama pro sebe je vietnamská obchodnická komunita. Zrovna včera jsem načapal jednoho Vietnamce prodávajícího potraviny, který již dříve jednu pokutu dostal, a přesto nezaevidoval během půl hodiny 8 zákazníků. Po druhé to už bude mít samozřejmě dražší…


Co k tomu dodat?
Jak je vidět, o poctivosti části "drobných" podnikatelů si nelze dělat iluze. A to průzkum sledoval ty, pro které EET už platí. Samozřejmě je to nespravedlivé pro ty, kteří se chovají poctivě. Věřím, že jich je dost. A tak nezbývá než z pozice státu trvat na poctivosti a nepoctivost trestat. A hlasy např. od ODS, že EET zruší nesvědčí o ničem jiném, než že si v ODS myslí, že nepoctivost k podnikání patří!

- vydání Babiše a Faltýnka k trestnímu stíhání:
Nový předseda sněmovny Vondráček (ANO) o očekávaném rozhodování o vydání Babiše a Faltýnka k trestnímu stíhání (26.11.2017):
"To bude zas úplně trošku jiné rozhodování, protože tam budeme rozhodovat, co je lepší pro tuto situaci a pro tuto zemi, protože se jedná o člověka, který bude premiérem a bude sestavovat vládu," řekl Vondráček.

Na následující schůzi sněmovny byl dotazován, zda si myslí, že pokud je politik potencionálním premiérem, zda by se na něho při posuzování o zbavení imunity při požadavku policie mělo nahlížet jinak než na "normálního" poslance odpověděl, že to v tomto smyslu nemyslel a snažil se to "okecávat". Podrobnosti si můžete najít na internetu.
Můj osobní názor v této chvíli je, že ke zbavení imunity nedojde. Kdo pro to bude hlasovat se možná ani přesně nedozvíme.
Ovšem, pokud to tak dopadne, budeme mít vládu s premiérem, který bude mít "punc" člověka, který se možná dopustil trestného činu a vyhnul se odpovědnosti prostřednictvím zabránění absolvování nestranného soudu. A že se trestní stíhání může rozjet, až Babiš přestane být poslancem? Úsměvné. Ovšem i kdyby byl imunity zbaven, při rychlosti našich soudů by zřejmě dlouho mohl fungovat jako trestně stíhaný premiér, to by naší mezinárodní pověsti ovšem také nijak neprospělo. Takže "prašť jako uhoď". Ale tak to přece voliči ANO chtěli. Nebo ne?

Ústavní právník Rychetský řekl:
"Babiš může mít i šest pokusů sestavit vládu, trestně stíhaný premiér ústavě nevadí", říká Rychetský.

Takže co? Budeme asi světová rarita.

- neustálé otázky ve sdělovacích prostředcích: existuje koalice ANO + SPD + KSČM?
Zatím to při všech hlasováních tak vypadalo. Veřejně to však ANO nepřiznává. Ukáže se to při hlasování o důvěře vládě.
A proč to nechce ANO přiznat? Je pravda, že nějaká koaliční smlouva neexistuje ale tiché dohody určitě. Přece jenom, SPD nemá nejlepší pověst a KSČM nese pořád "cejch" z minulosti a po pravdě, docela mě v současné době překvapili, že si natolik "zadávají" s ANO. Asi touha po větším vstupu do české politiky po dlouhé době plné opozice je pro ně natolik lákavá, že je trochu opustil rozum.
A ještě něco – ANO říká, že očekává spolupráci při hlasování ve sněmovně u těch stran, kde se potkají cíle jejich volebních programů.

K tomu se vyjádřil zástupce lidovců Bartošek, že nestojí o to, aby ANO vydávalo za svou zásluhu něco, co oni mají ve svém programu. Chceme, aby lidé věděli, že to je výsledek naší práce. (Poznámka Novkur: volně tlumočeno).

K tomu dodal zástupce Pirátů Michálek: Nám jde především o to, aby to, co jsme slíbili, že bude realizováno, bylo realizováno. Jestli to bude ve spolupráci s ANO, nám nevadí. Upřednostňujeme výsledek před politikou. Splnění toho, co jsme slíbili, že budeme prosazovat. (Poznámka Novkur: volně tlumočeno).

Tak co se vám víc líbí?



- současná strana ČSSD:
Se zklamáním musím konstatovat, že současný stav v Sociální demokracii považuji za nešťastný. Vidím tam velkou vnitřní nejednotu a roztříštěnost názorů. Svědčí o tom nedávná výzva z Jihomoravského kraje, aby se Sobotka vzdal funkce poslance. Že zavinil volební "pád" ČSSD. Ten to podle mě oprávněně odmítl.

Nejdříve se vyjádřím k Sobotkovi:
Podle mě zvládl minulé volební období ve funkci premiéra za daných podmínek relativně velmi dobře. Zejména v posledních třech čtvrtletích v souvislosti s odvoláním Babiše a chováním prezidenta. Jeho postup byl zcela cílevědomý s výsledkem, který vedl ke konci Babiše jako ministra a ke "ztrapnění" prezidenta. Mnoho lidí to tehdy nepochopilo, protože to na pochopení nebylo tak jednoduché. Popsal jsem to na těchto stránkách dříve v příslušném období. Spory Babiš – Sobotka se v posledním roce vlády stupňovaly a ve fázi odvolání Babiše už byl stav pro Sobotku naprosto nepřijatelný.
Vzpomeňte si na trapné vysvětlování Babiše k odposlechům, které vyznívaly zcela jednoznačně proti Babišovi.
Vzpomeňme si na neomalené a neustále opakované útoky Babiše na Sobotku.
Podívejme se na přehled sociálních změn v průběhu vlády Sobotky ve prospěch občanů. Vzpomeňme si, jak často pozitiva Babiš vydával za svou zásluhu, nikdy nepoužil vazby "naše vláda". A lithium? To byla obratná předvolební kauza, budoucnost ukáže, jak lehce lze zmanipulovat lidi vytvořením vykonstruovaného podezření, že ČSSD chce okrást stát.
Pokud jde o OKD a vinu Sobotky? Možná se v budoucnosti ukáže více podrobností, zatím je v kauze veden jako svědek.

A nyní k ČSSD:
Problém začal už s tzv. "lánským pučem". Tehdy se, ihned po volbách ukázala významná nejednota v ČSSD. Sobotka to tehdy ustál, ovšem přizval k blízké spolupráci Chovance, který v Lánech tehdy také byl. Nemyslím si, že Chovanec je ideální přední "tvář" pro ČSSD. Po pravdě, kdybych měl jmenovat někoho, o kom, si myslím, že by ČSSD mohl úspěšně vyzvednout z dnešních "srač..", tak o nikom nevím. Jsem ovšem přesvědčen, že by to měl být někdo úplně nový, nepoznamenaný množstvím rozbrojů v ČSSD v uplynulém období. Člověk, který má potřebnou míru osobního charisma a moudrosti. Člověk, který dokáže odstranit vnitřní rozpory v ČSSD. O některé z nich se zasloužil asi i Zeman v pozadí. Ukázalo se, že jeho "mstivost" nezná mezí.
Jediné, v čem vidím dnes pozitivum, je dlouhá tradice Sociální demokracie v našem politickém spektru nalevo od středu. A to je pro mě důvod, proč jsem a budu voličem ČSSD. A také proč věřím, že i u voličů půjde ČSSD nahoru, až se ukáže, že ten jejich přesun k Babišovi bylo šlápnutí do lejna.

Mimochodem – Piráti mi jsou svým vystupováním v současné parlamentní džungli docela sympatičtí. Doufejme, že se jim povede trochu načechrat ten humus v současné politice a tom politikaření, které často zapomíná na ten pověstný zdravý selský rozum. Na to, že vše je třeba dělat pro občany této země a nechápat volby především jako boj o "koryto".

Přeji příjemné svátky.
Jindřich Buchal.